Berit Almer

Min historia

Jag är född och uppvuxen i Stockholm. Åren 1960 - 64 gick jag på Konstfack. Sedan läste jag på Stockholms universitet och tog en fil kand i bl a  Konstvetenskap 1968. Under denna tid arbetade jag också som lärare i bild. Alltsedan dess har jag ägnat mig åt mitt måleri.

Jag började på Focus förlag 1968 som bildredaktör för uppslagsverket Focus Konsten. Därefter var jag bild- och förlagsredaktör på bokförlaget Liber i cirka 30 år. Bland annat ansvarade jag för utgivning av läromedel för estetiska programmet på gymnasieskolan. Efter år 1999 har jag ägnat mig åt min konst på heltid.

År 1989 inträffade den stora katastrofen i mitt liv. Min yngsta dotter fick cancer. Hon var då tolv år. Det innebar många återfall, behandlingar och operationer under cirka 20 års tid. År 2007 avled hon av sin sjukdom. Under denna tid arbetade jag intensivt med existensiella frågor i mitt konstnärsskap. Jag samtalade med personalen på sjukhusen och ställde bl a ut på Radiumhemmet och Stockholms sjukhem. Av konstakademien fick jag stipendium, två månader på Cité des Arts Internationale i  Paris.

Under senare år har jag vidareutbildat mig i olika tekniker, betong, brons och stenlitografi. Jag har medverkat i ett flertal utställningar och jag deltar i tävlingar för konstnärliga uppdrag.

År 2009 formgav jag en parksoffa, "Gunggung", som fick pris och nu står vid Hamngatan i Västerås. År 2011 vann jag och en kollega en tävling med en skulptur, som 1:a oktober 2011  invigdes i Gnosjö, Kulltorp.

Mitt konstnärliga arbete pågår ständigt ...